Boz


 

            Galerie foto

            Boz (jud. Alba). La o primă privire, ansamblul pare a fi neisprăvit, după ce începuse cu un proiect ambiţios, demn de o comunitate bogată.

            Curtinele abia dacă pot aspira la un asemenea titlu. Înconjoară strâns biserica, în forma unui poligon neregulat. Nu mai există nici un element care să diferenţieze zidurile de acelea ale unei îngrădituri simple, protectoare ale unui cimitir. Atât doar că există informaţii clare care ne relatează că au existat două turnuri, ataşate pe zona de vest, care au fost demolate în secolele din urmă. Pe locul şcolii, construite la 1762, a existat unul, în timp ce perechea sa a fost demolat în secolul al XIX-lea.

            Biserica dă impresia unui singur altar masiv, căruia i-a lipsit ori i-a fost scoasă nava. Construcţia gotică târzie a primit o supraînălţare, poate din anul 1523 (dată vizibilă pe ziduri), care a primit o galerie de tragere înzidită. Sprijinită riguros pe contraforturile deja prezente, legate de bolta în plasă, de la interior, drumul de strajă iese sprijinindu-se în câte două ori trei console treptate, în funcţie de dimensiunea laturilor. Între console sunt maşiculi. Există încă două şiruri de ferestre, unele tot între console, celelalte, ceva mai mari, apropiate cornişei acoperişului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Transilvania