Cernatu de Jos


  

Galerie foto

        Cernatu de Jos (jud. Covasna).

        Biserică parohială, dotată cu fortificaţii exterioare. Posedă o curtină elipsoidală, sprijinită de contraforturi spre sud, din care s-au conservat inegal sectoare. Cel mai bine vizibil este un tronson de nord-vest, unde se remarcă umărul drumului de strajă din lemn (dispărut) şi ferestrele de tragere din parapetul superior. Unele ferestre au profilatura unor găuri de cheie întoarsă. În schimb, pe sud-vest, traseele curtinei sunt abia vizibile.

         La vest, turnul de poartă se remarca prin înălţimea dominantă şi funcţia dublă de clopotniţă. Şi-a pierdut însă aspectul medieval şi premodern prin renovări din anii 1736, apoi s-a dărâmat la cutremurele din anul 1830 şi 1838. Se aminteşte prezenţa unei barbacane şi ale unor şanţuri care asigurau suplimentar intrarea.

         Turnul de flancare de sud a fost înglobat în construcţii noi, destinate unei săli de adunare. Un alt turn de flancare a existat în nord.

         Singurul eveniment militar în care se ştie că a fost implicat monumentul, despre care avem informaţii, este invazia din anul 1659.

 


 

         Galerie foto

         Mică capelă arheologică, înconjurată de un zid de curtină. Datările ei sunt incerte, la fel ca şi funcţia sa militară.

 

 

Transilvania