Chelmac


             Galerie foto

Chelmac (jud. Arad). Cetate sau castel construit pe malul Mureșului. Este posibil ca să fi avut istoria începută de către familii nobiliare locale, în secolele XV-XVI. La mijlocul secolului ultim (1556) este ocupată de către turci. Apoi se știe că în 1595, de frica atacurilor creștinilor, garnizoana turcească s-a retras, nu înainte de a incendia cetatea.

Ruinele sunt destul de vizibile, descriind un plan eliptic neregulat, compus din mai multe fragmente de curtine drepte. Tehnica de construcție întâlnită nu este proprie pentru o perioadă de timp prea timpurie, ci pentru una în care armele de foc erau deja în uz. Cu titlu ipotetic, am propune datarea lor în secolele XV-XVI. Pentru o asemenea datare pledează și două ferestre de tragere, pentru arme de foc individuale, ieșite la iveală după înlăturarea unei părți de vegetație.

O curățire de vegetație și un sondaj arheologic, încă nepublicat, a fost făcut pe monument în anul 2008 (?) sub conducerea lui Dumitru Țeicu (Reșița).

 

Bibliografie: Karczag Á., Szabó T., Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Várak, várkosfalak, templomvárak, barlangvárak, sáncok és erődítmények a honfoglalástól a 19. század végéig. Budapest, 2010, p. 237

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transilvania