Ciceu-Ciuc


            galerie foto

Ciceu (Ciceu-Ciuc, com. Siculeni, jud. Harghita). Amplasată pe o culme stâncoasă (933 m) şi prăpăstioasă, de-a lungul drumului dintre Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Există un platou cu o formă oval-alungită (axe de 80 x 23 m, dar datele mai vechi dau dimensiunile de 145 x 34-40 m), cu acces doar pe o şa din est. Urmele zidurilor de incintă (gr = 1,30-1,60 m) sunt vizibile pe partea nordică (şanţ săpat în stâncă); pe latura sudică nu erau necesare. Un turn de poartă semnalat pe latura nordică, la interior, este parţial vizibil. Au fost folosite pietre plate, locale, prinse cu un mortar bun, de certă factură medievală. Unele elevaţii, în care se disting urme de capete de bârne, indică structuri vechi de lemn.

Nu se cunosc informaţii documentare care să fie racordabile cu certitudine la acest obiectiv. Până şi numele cu care se identifică nu sugerează vreo veche realitate istorică. A funcţionat cândva în secolele XIV-XVI. Cetatea a fost distrusă parţial, pe latura ei sudică, de o carieră. Un sondaj arheologic din 1955 a scos la lumină doar materiale dacice.

 

Bibliografie: Orbán B., A Székelyföld leirása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismei szempontból. V. Pest, 1873, p. 61-64; Al. Ferenczi, Cetăţi antice în judeţul Ciuc, Cluj, 1939, p. 34-39; Benkő E., Kelet-Erdély „korai” kővárai, în Castrum Bene, 1, 1990, p. 70; Adrian A. Rusu, Castelarea carpatică. Fortificaţii şi cetăţi din Transilvania şi teritoriile învecinate (sec. XIII-XIV). Cluj-Napoca, 2005, p. 547-548.

 

Ţara Românească