Drăușeni


         

         Galerie foto (31.07.2010)

         Drăușeni (jud. Brașov). Biserică fortificată, rezultată din construcția unei incinte de plan neregulat, în jurul unui complex romanic.

        Suspiciunile prezenței unui turn cu rosturi complicate, de donjon atașat unei capele mai vechi sunt confirmate de o cercetare arheologică și de o arhitectură particulară, care ne permite să afirmăm că ar fi fost vorba despre o primă construcție comandată de greavii locali. Amintirea primară din Diploma andreană (1224), ca extremă de est a teritoriului colonizat de către sași, indică deja importanța cu care se făceau remarcați printre semenii etnici. Donjonul lor, cu etajul amenajat în cea mai bună tradiție a unor mici palate romanice târzii, are coloane, cu capiteluri personalizate, de colț, și urmele unei bolți. Nu suntem de acord cu socotirea acelui spațiu drept tribună a fazei târzii romanice a bisericii.

        Mult după cedarea bisericii comunității locale, ansamblul a suferit transformări similare multor altor biserici de sat. De la început a trebuit să pornească de la un handicap al terenului. Apărarea naturală era asigurată întru-câtva, doar dinspre sud. I s-a ridicat o incintă poligonal neregulată, ritmată de nu mai puțin șase turnuri. Intrarea principală a fost plasată la vest, printr-un turn de poartă dispunând de un culoar boltit, cu dublă posibilitate de închidere prin batanți. Alte intrări, pietonale, au existat în dreptul unor turnuri. Cea mai interesantă este însă o intrare secundară neflancată, aflată în apropierea porții principale, spre un pic spre nord.

        Dacă cele două turnuri de pe nord și cel de la sud-vest au planimetrie patrulateră, două de la est și sud-est sunt construite cu muchie în ax. Toate turnurile sunt într-o stare deplorabilă, fără planșee și cu acoperișuri lipsă ori sparte. Pe unele se disting nișe care trebuie să fi adăpostit inscripții de construcție ori renovare.

        Curtinele sunt afectate de neglijența administratorilor, iar segmentul de sud se apropie de starea de colaps, prin gravele fisuri care îl străbat, în mai multe locuri și pe întreaga înălțime.

        Din drumurile de strajă nu s-au mai păstrat decât elemente de la ferestrele de tragere.

        În completare, biserica a primit o galerie de apărare de-a lungul navei, galerie realizată din structuri de lemn, completare cu paramente de cărămidă.

        Monumentul este unul dintre cele mai bune exemple de ilustrare a prestației unei restaurări inconsecvente (1972-1977, 1990-1995?, 2008-), derulată cu mari întreruperi, care au grăbit în bună măsură degradarea. În ea s-au implicat nume de prestigiu ale restauratorilor de monumente din România, dar implicarea lor nu a fost deloc una corespunzătoare. Actualmente, doar biserica este sub regim de șantier. Aceasta face ca să sperăm în revederea galeriei restaurate.

 

Transilvania