Gherdeal


 

galerie foto

        Gherdeal (jud. Sibiu). Fortificaţie ridicată Ón jurul unei bisericii evanghelice, ale cărei urme medievale au dispărut la refacerea radicală din anul 1850.

        Descrie un plan dreptunghiular, orientat după axa bisericii. S-a produs o extindere, către nord, Ón paralel cu latura mai veche. Curtina interioară, de pe latura de vest, păstrează ferestre de tragere şi umărul drumului de strajă acoperit astăzi cu o streaşină cu ţigle.

        Din turnurile sale de colţ, toate cu baze rectangulare, cele mai bine conservate sunt cele de nord. Turnul de nord-vest, are deschideri foarte economice, doar pentru arme de foc individuale. La etaj, apare o fereastră cu rame de lemn. Turnul de nord-est este cel mai mic, cu bază aproape pătrată. Are nivelul parterului mult ridicat. Fiecare nivel are intrare separată: parterul dinspre curtină, etajul dinspre drumul de strajă. Din turnul de sud-est se păstrează fragmente. Detaliile sunt acoperite de iederă.

        Intrarea Ón fortificaţie este posibilă dinspre sud-vest, prin două corpuri de clădire, unite de un culoar boltit, care imită Ón stuc, la uşa exterioară conturul unei porţi cu pod ridicător. Este foarte posibil să ascundă componente mai vechi, cu turn şi acces carosabil obligatoriu.

        Nu există elemente istorice care să puncteze istoria medievală ori post medievală a monumentului. Construcţiile conţin numeroase semne legate de intervenţii de refuncţionalizare ori reparaţii şi refaceri.

 

 

 

Transilvania