Lemnia


              galerie foto

    Lemnia (Almás, jud. Covasna). Se regăsește între două pâraie (Nagy Lemhény și Várpatak = Pârâul Cetății, lb. magh.), care încadrează dealul Várerösse. Este înconjurată de pante abrupte. Accesul se făcea dinspre nord-est, acolo unde se observă și urmele unui șanț lung de 82 pași. Un al doilea șanț, mai larg, în formă de potcoavă, cu dezvoltare doar în nord și vest, se află la o distanță de 15 pași. Posedă o incintă elipsoidală neregulată, din piatră, estimată la 206 pași lungime și conservată la înălțimi de 3-6 picioare. Un fragment lipsea ori s-a prăbușit în sud-vest. Stânci au fost conservate în elevații. Un turn rectangular a fost alătu­rat curtinei, la nord-vest. La sfârșitul sec. al XIX-lea, mai avea o înălțime de 8 m. Un turn de poartă, rectangular, a fost presupus în dreptul intrării din sud-vest. Un alt acces semnalat în dreptul donjonului, nu putea fi rezolvat fără o scară mobilă. Cercetări arheologice din anul 1976 (Orbán B., Székelyföld. III, p. 119-120; Székely Z., Ásatások a lemhényi (Kovászna megye) és a csikrákosi (Hargita várban), în Acta Hargitensia, 1, 1980, p. 39-48; www.varak.hu – Lemhény).

    Nu posedă nici o atestare documentară. Planimetria cetății este potrivită pentru o cetate oficială ori nobiliară.

 


 

            Galerie foto

Lemnia (jud. Covasna). Fortificație ridicată în jurul bisericii parohiale catolice. Forma elipsoidală, aproape regulată, urmează axa bisericii. A fost înzestrată cu numeroase ferestre de tragere și contraforturi urmând o succesiune aproape regulată.

Dispune de trei turnuri și două intrări. Cel mai vechi turn, folosind și la intrare, este în sud-est și are planimetrie rectangulară, aproape pătrată. Alte două turnuri, cu traseu semicircular, care amintește de bastioane de tragere, s-au dispus aproape în opoziție, pa laturile de sud și nord. În sfârșit, o altă intrare simplă funcționează în nord-vest.

O referință neverificabilă susține că fortificațiile erau funcționale deja la 1607. Nu se cunosc alte date.

 

Transilvania