Mălâncrav


          Galerie foto

           Biserica fortificată

        Mălâncrav (jud. Sibiu). Incintă elipsoidală generată în jurul bisericii parohiale. Curtina este sprijinită de o succesiune contraforturi, concentrate mai ales în est și nord.

        Din turnurile de flancare cel mai bine conservat este cel de sud-est, dar numai cu rosturi pietonale. Se pretinde că ar fi existat alte două turnuri, la fel de mici, la extremele sectorului de nord, ale căror ziduri apar acum doar în forma unor contraforturi prelungite. Pe de altă parte, în nord-vest, alături de locul unui turn, se distinge clar conturul unei porți directe, închise cu un arc frânt.

        Clopotnița bisericii, adosată în vest, are o supraînălțare menită să-i asigure controlul de vizibilitate al ansamblului și al vecinătății sale. Galeria de tragere de sub coiful acoperișului piramidal are tot valențe militare.


 

           Fortificația

          În locul Burgberg, la ieșirea din sat, spre sud, există o fortificație de pământ. Un mic val înconjoară parțial baza vârfului de deal, delimi­tând un platou 40 x 15 m. Datarea este probabilă și oferită, fără nici un argument arheologic, pentru sec. XIII-XIV (Gh. Baltag, Sighișoara, p. 241; Rep. Sibiu, p. 125).

 

 

 

 

 

 

 

Transilvania