Merghindeal


      

       Galerie foto

        Merghindeal (jud. Sibiu). Fortificaţie bisericească, având drept punct de pornire parohia comunităţii săseşti, clădită iniţial în forma unei bazilici romanice.

        Cele două grupe de fortificaţii sunt, ca şi în cazul altor monumente, înşirate pe o curtină şi aplicate bisericii propriu-zise. Numeroase restaurări, din care sunt ostentativ marcate cele de la 1775, 1975 şi 1985, au acoperit o cantitate impresionantă de detalii care să ne permită cunoaşterea mai adâncă a monumentului. Zidăria mixtă, de piatră şi cărămidă, tiranţii metalici, petele de tencuieli, sunt şi ele mărturii ale intervenţiilor.

        Curtina descrie un poligon neregulat, care depăşeşte un dreptunghi, alungit pe axa vest-est a bisericii. În nord-vest, o clădire aminteşte de un turn scund, care ar flanca o poartă complet refăcută. O altă poartă carosabilă, probabil mult mai nouă, a fost spartă spre colţul de sud-est. Colţurile de sud-vest şi sud-est dispun fiecare de câte un turn cu baze patrulatere neregulate. Primul, pe două nivele de la sol, cu ferestre de tragere simplificate, în forma unor fante ori ferestre mici, dispune de un coif piramidal. Cel de-al doilea, folosind mediana colţului, a fost acoperit cu un acoperiş în pupitru. Pare dotat doar cu mici ferestre atipice, foarte nepotrivite pentru o apărare eficientă.

        Elementele de la coronamentului curtinelor au dispărut cu totul, cu excepţia unor deschideri care amintesc de ferestre de tragere.

        Biserica dispune de două turnuri impresionante, care îi marchează extremele. Primul este amplasat deasupra corului, cu încă trei nivele. Nu sunt detaliate nici accesele, nici perioada sa aproximativă de ridicare. Soluţia sa se regăseşte încă la Ocna Sibiului, pentru o cronologie care l-ar putea defini drept donjon romanic. Pe de altă parte, există şi un procedeu mai târziu, prezent la mai apropiata biserică de la Dealul Frumos. Următorul, ceva mai înalt, cu cinci nivele, a fost amplasat pe vechiul fronton vestic, manşonat de un zid scut, care a acoperit arcele portalului, sprijinit la colţurile libere de masive contraforturi treptate. Este singurul care dispune de o galerie de lemn la coronament. Ferestrele celor două turnuri se aseamănă.

        Altfel, nu dispunem de date istorice scrise despre construcţiile locului.

 

 

 

Transilvania