Movile


        Galerie foto

        Movile (jud. Sibiu). Biserică evanghelică dotată cu fortificații. Posedă două curtine, parțial concentrice. Cea mai apropiată de biserică are o formă neregulată, îmbinând curburi ovale pe nord și est, cu două laturi drepte spre sud și sud-vest. Contraforturi mici ritmează estul și nordul curtinei. Numai această curtină deține turnuri de flancare. Cel mai bine conservat este turnul de sud-est, de plan dreptunghiular alungit, înzestrat cu mașiculație spre coronament. Turnul de nord, mai mare, este în bună ruinat. Poarta denumirea comună de Turnul Slăninii. La vest există un turn de poartă, acum străpuns de o boltă cilindrică. În anii 1930 i s-a demolat un etaj. Sunt indicii pentru o fostă hersă.

        Curtina a doua îmbrățișează ansamblul doar pe trei laturi, oprindu-se în dreptul celor două turnuri de flancare. Parcă urmărind o anume simetrie, partea sa de nord este curbată, în timp ce la sud și est există două laturi drepte ce se unesc într-un unghi generos. Contraforturi sunt prezente aproape numai pe nord, respectiv acolo unde trenul este în pantă accentuată. Datarea de secol XVI-lea, a acestei părți nu este sigură. Singurul turn care a fost amplasat pe această curtină, la sud, s-a prăbușit la 1936, fără să mai fie refăcut ori să lase urme în teren.

        Biserica în sine este delimitată prin două turnuri. Cel mai masiv a rezultat din metamorfozarea altarului. La nivelele superioare, are doar fante de tragere, dispuse neregulat. Din acest motiv, s-a bănuit că ar fi un donjon disimulat. S-a bănuit de asemenea, că operațiunile de amenajare s-au derulat în intervalul ultimului sfert al secolului al XV-lea. Turnul de vest, cu funcția primordială de clopotniță, este mai zvelt și împodobit cu o galerie de lemn exterioară.

        Nu există date pentru vreo pagină militară din  istoria monumentului.

 

           

 

 

 

 

Transilvania