GLOSAR CASTELOLOGIC

 

B


Balcon forTificat. Amenajare ieșită în afara planului vertical al unei construcții, înzestrată cu atribute ce o fac capabilă de folosințe militare (ferestre de tragere, creneluri etc.).

Balistă. Instrument de asediu, inventat, se pare, în perioada elenistică, destinat aruncării, cu ajutorul unor dispozitive mecanice, a unor sulițe. În Evul Mediu, termenul poate ascunde și aruncătoare de pietre.

Balustradă. Parapet însoțitor al unei scări, loggii ori drumuri de strajă.

Balustru. Element funcțional și decorativ, așezat în șiruri, care este destinat să sprijine o balustradă.

Baraj. Amenajare nepretențioasă, în forma unui val sau șanț, dispusă între două forme de relief naturale mai înalte sau într-o vale, cu scopul izolării unei terase ori alte forme de teren altfel apărate natural. Prima variantă deservește, în egală măsură, și formarea de iazuri. Cea de-a doua a servit unor amenajări de apărare simple și primitive ori asociată cu alte linii de apărare.

Barbacană. Construcție fortificată, din ansamblul unei fortificații, neacoperită, cu plan mai mult circular, protejând intrarea într-o fortificație de oarecare amploare. Deși cu apariție europeană mai timpurie, răspândirea ei în Transilvania se face în special de la începutul secolului al XVI-lea.

BARIERĂ. Modalitate simplă de interzicere a circulației pe un drum, de obicei la o vamă, pod, intrări în localități ori moșii diferite.

basorelief. Tip de sculptură (relief) cu forme puțin profilate față de suprafața de fundal.

Bastion. Tip de turn apărut în arhitectura militară după anul 1450, propriu pentru apărarea împotriva artileriei. De obicei, este dispus pe curtine, fiind mai masiv, și fără folosința nivelelor sale inferioare, care erau oarbe.

Berbec. Instrument de asediu, moștenit din antichitate, care folosește extrema întărită ori ascuțită a unei bârne aflate în basculare orizontală, pentru a izbi o poartă sau un zid, cu scopul realizării unei breșe. Aspect general sau de detaliu procurat îndeosebi din iconografie (miniaturi, manuale de tehnică militară etc.).

Bermă. Spațiu plat, cruțat între un șanț și un val, destinat unui drum de rond ori pentru a împiedica scurgerea directă a pământului din val ori palisadă, în șanț.

Biserică. Prezență frecventă în ansambluri fortificate, fie ca element central, motor al întregii construcții din jur, fie ca o componentă auxiliară (capelă). B. fortificată este depășită, la capitolul performanțelor de apărare de către B. reduit.

Blocaj. Tehnica de construcție cea mai frecventă în arhitectura de fortificații. Constă din reunirea, cu destulă neglijență, a componentelor majore de construcție (piatră sau cărămidă), cu un liant, între limitele unor paramente mai îngrijite ori cofraje de lemn.

boltĂ. Soluție arhitectonică de acoperire, cu multiple forme și denumiri: b. celulară, b. cilindrică, b. de sprijin, b. din blocaj, b. pe ogive, b. în evantai, b. în plasă, b. stelată etc.

BolȚar. Piatră profilată, de forma unui fragment de inel ales anume ori lucrat doar spre interior, care, așezat în asociere, pe un cofrag de lemn, produce arcul de boltă al unei intrări sau al unui întreg spațiu boltit.

Bosaj. Operațiune de estetizare a unor blocuri de piatră, prin buceardare, pe a căror suprafață vizibilă în parament se conservă, într-un chenar cioplit mai îngrijit, o porțiune neregulată. Sinonim rustica.

Bovindou.

Bucătărie. Spațiu destinat preparării hranei, păstrării vaselor și ustensilelor culinare, a unor alimente cu volum mic, servirii mesei pentru o parte dintre locuitorii fortificației. A fost prezentă mai ales în cetăți și castele importante. Cele mai importante dotații i-au fost sobele, cu foc deschis sau plite, dotate cu hornuri impresionante.

burduf (machicoulis)

Burg. Termen german, dar preluat din latină, desemnând cetatea, folosit, prin extensie, la numirea unei localități mai mici (ex. târg), care are, totuși, unele fortificații sau delimitări care o protejează măcar de animale sălbatice.

 

 

 

 

Home