GLOSAR CASTELOLOGIC

 

G


GALERIE DE TRAGERE. Construcție de piatră, cărămidă sau lemn, amplasată pe coronamentul curtinelor sau barbacanelor și acoperită.

GHIULEA. Proiectil de tun, folosit pentru distrugerea unei fortificații. Inițial confecționate din piatră, cu joc destul de mare la calibre (diametre), datorită țevilor neghintuite și a modalităților de explozie a pulberilor. Transformată în piesă de metal după secolul al XVI-lea.

GLACIS. Pantă de teren, originată la piciorul exterior al unei curtine și extinsă până la buza șanțului de apărare. Folosit îndeosebi la fortificațiile târzii, premoderne. 

GOTIC. Stil arhitectonic, prin excelență medieval, aplicat din plin și în arhitectura de fortificații. Caracterizat prin utilizarea predilectă a arcelor frânte. A fost adus de către cistercieni, încă în secolul al XIII-lea și a înflorit în următoarele două secole. A fost înlocuit prin generalizarea arhitecturii Renașterii. Elemente gotice au mai fost „restaurate” până târziu, în secolul al XVII-lea.

Grajd. Anexă a cetății, în care erau găzduiți caii stăpânului și ai principalilor săi slujitori.

GRĂDINĂ DE CETATE. Spațiu vecin unei cetăți rezidențiale, destinat aprovizionării bucătăriei, dar și pentru plăcerea stăpânilor. Drept urmare, putea conține, în egală măsură, zarzavaturi, flori, plante medicinale, pomi și arbuști fructiferi, dar și mici amenajări zoologice.

GURĂ DE ARUNCARE. Orificiu practicat în podelele galeriei de tragere sau altundeva pe coronamente, prin care se aruncau, în capul asediatorilor, lichide fierbinți ori proiectile grosiere.

 

 

Home