GLOSAR CASTELOLOGIC

 

A


ABATIZĂ. Termen modern pentru prisacă.

ABSIDA. Componentă de arhitectură delimitată de obicei de o închidere semicirculară. Frecventă mai ales în arhitectura religioasă, ea poate fi utilizată și în cea civilă, din care s-a și originat, de altfel. Prin extindere, termenul s-a aplicat și unor spații delimitate numai către o direcție, în forme unghiulare poligonale.

acoperiȘ. Ansamblul structurilor și învelitorilor de pe elementele constitutive ale unei fortificații (turnuri, porți, curtine, clădiri interioare). Tipurile întâlnite sunt: a. în pupitru – realizat cu un singur plan înclinat; a. în două ape – poziționate pe frontoane triunghiulare; b. conic – cu formă pornită pe o bază circulară; c. Piramidal. Au fost realizate cu tulpini ierboase (paie, fân, trestie, papură), lemn (șindrilă, dranițe, scânduri), ceramică (țigle), plăci de piatră sau de plumb. Nu au fost obligatorii pe turnuri sau curtine, în cazul din urmă, elementele arhitectonice fiind deschise (neacoperite).

Adosat. Operațiune constructivă de alăturare, mai mult sau mai puțin vizibilă, a unor componente arhitectonice, într-o oarecare succesiune cronologică. Destinată unor completări sau măriri de spații și amenajări preexistente.

AFRONTAT. Dispoziție de elemente constructive opuse, fără obligația de a fi alăturate.

Aliniament. Aranjament de elemente constructive diverse (turnuri, curtine, șanțuri etc.) aflate pe o linie continuă, de obicei paralelă ori în completarea altora.

Ambrazură. Deschiderea practicată într-un zid ori palisadă, cu evazare în grosime, practicată pentru trageri cu arcuri și arbalete și arme de foc; gol de tragere.

anastiloză. Operație de refacere virtuală sau reală, a unui monument prin ridicarea elementelor arhitectonice prăbușite la locul lor de origine.

Anfiladă. Dispoziție în șir a unor spații (încăperi) constructive, de obicei locative. Formă comună majorității corpurilor interioare (palate) din fortificații de mai mare amploare.

Ancadrament. Ramă de poartă, ușă sau fereastră, confecționată anume. Multe dintre ele sunt decorate și constituie elemente de încadrare istorică și stilistică.

Anexă. Clădire sau amenajare constructivă cu rost auxiliar, deservind o alta, socotită importantă sau centrală.

Angajat

ANSAMBLU. Totalitate de elemente construite, cu funcționalitate separată sau dependentă una de alta, care se concentrează într-un spațiu bine delimitat.

Antefix. Decorație de sorginte antică, amplasată la vârful frontoanelor de acoperiș. În construcțiile medievale și premoderne este reluată în forme diferite, de obicei tot din ceramică.

APAREIAJ. Imaginea oferită de un parament de zid, fie prin modul de aranjare al materialului de construcție, fie prin tencuielile și zugrăvelile aplicate peste el.

Apeduct. Instalație de aducțiune a apei de la izvor sau un depozit (lac, cisternă) către locul de folosire (fântână, cișmea, cisternă). Cele medievale nu au avut niciodată amploarea sau forma celor antice (romane). S-au montat aproape totdeauna subteran, și au fost confecționate din țevi de calibru mic și mediu. Materialele de confecție au fost lemnul, ceramica și, foarte rar, plumbul. Folosit inițial și de obicei în construcțiile mănăstirești, el s-a extins și la mediul orășenesc și unele castele nobiliare. Sunt cunoscute îndeosebi cele două a. care aprovizionau cetatea Alba Iulia, amenajare ori refăcute în vremea principelui Gabriel Bethlen.

aPLICAT. Element auxiliar sau decorativ care se montează pe un suport de care depinde major, care în stabilește și caracteristicile.

ARBALETIERĂ. Fereastră de tragere pentru arc și arbaletă, în formă de fantă, cu evazări dinspre interiorul curtinei. Adesea înzestrată cu forme auxiliare de deschidere (în cruce, simplă sau multiplă, cu extremități în ic, cu extremități în forma literei T, cu orificii mediane circulare etc.).
arc. Formulă arhitectonică de rezolvare a unor pătrunderi, goluri sau bolți din clădiri. Împrumută numele curburii de cerc pe care o folosește spațial și structiv. În cazul arhitecturii gotice, a. este frânt.  
ARC de descĂrcare. Soluție de construcție menită să preia împingerile directe exercitate pe un gol închis cu lintel în partea sa superioară sau, în cazul unui contrafort, pentru a permite accesele în vecinătatea de la baza unei perete.

arc de triumf. Delimitare a zonei altarului de navă, strict necesară deasupra a suplini absența peretelui plin. Este de acceptat și în situația altor spații generoase, de felul unor săli de castel.

arc dublou.

Arc treptat.

Arcadă.

Arcatură.

Arhaic. Atribut acordat unor forme arhitectonice ieșite din practica generală a timpurilor, fie prin învechire, fie prin recursul la modele vechi. Se manifestă atât în planimetrii, elevații, decorații, cât și în tehnici de construcție.

Arheologie. Modalitate de investigare cu tendințe permanente de științificitate, înzestrată cu o metodologie specifică, de cunoaștere a fortificațiilor dispărute ori transformate. În uzanță comună, a. este utilizată doar pentru investigarea stratigrafică, cronologizată de artefacte diverse (ceramică, monede, unelte și instrumente) a depunerilor naturale, combinate cu cele de construcție, reparație și distrugere dispuse sub cota nivelelor de călcare actuale. A. este în măsură să furnizeze informații de substanță privitoare la fortificații fără istorie documentară, complet distruse, la faze intermediare înlocuite, la sisteme de acoperire, ancadramente, feronerie de construcție, decorații diverse, materiale de construcție, utilitatea unor spații, viața cotidiană a fortificațiilor. Există însă și o a. de parament, care aplică metodologia de identificare a straturilor de mortare ori de plombe succesive pe ziduri aflate la suprafață. Ea este practicată independent sau concomitent de către aceiași specialiști.  

Arhetip.

Arhitectonic. Atribut oferit unei construcții care depășește un nivel de complexitate.

arhitectural.

Arhitectură militară. Ansamblul construcțiilor care au fost destinate apărării, practicată de meseriași în știința/arta amenajării arhitecturii pentru asemenea scopuri.

Aripă. Componentă laterală a unui ansamblu fortificat, aflat în raport de exterioritate față de altele, care pot fi centrale sau opuse. Posibilă parte adăugată în cursul evoluției cronologice particulare a unui monument.

ArmĂturĂ. Sistem de întărire a unor ziduri, cu ajutorul unor tiranți. A. se poate dispune perpendicular, de-a lungul ori combinat, în rețea, în interiorul palisadelor ori zidurilor de piatră.

asimetric. Dispoziție de componente de arhitectură ori decorații care sunt lipsite de simetria oferită de un reper major (axă, bază etc.).

asizĂ. Șir de pietre ori cărămizi, uniform dispuse într-un pat orizontal, cu ori fără liant. Componentă inițială a paramentului, căruia îi oferă caracteristici particulare (a. regulate sau neregulate, cu materiale de construcție alternate).

ARSENAL. Depozit și centru de producție a armamentului. A apărut doar la sfârșitul Evului Mediu, în marile cetăți ale puterii centrale și în mediul urban.
artefacte. Piese manufacturate pentru folosință umană.

ATELIER. Loc de confecționare ori reparare a utilităților necesare vieții unei cetăți. Cele mai frecvente a. au fost cele ale fierarilor (potcovari și armurieri), curelarilor, bucătarilor.

aulic. Adjectiv care desemnează caracterul unor producții artistice emanând de la o curte imperială, regală sau voievodală.

AXĂ. Linia riguros mediană a unei piese (artefact), componentă sau complex constructiv.

Axonometrie. Proiecție grafică tridimensională, în 45°, uneori însoțită și de secțiuni, a unei construcții.

 

 

 

 

 

Home