GLOSAR CASTELOLOGIC

 

V


VAL. Lucrare realizată din pământ, pe distanțe oarecare, pentru a forma o soluție de apărare a unui traseu sau sector de fortificație. Pentru a face opera trainică, era nevoie de tasarea pământului, eventual combinarea mai multor soluri, armarea interioară și protejarea pantelor realizate. Fără o palisadă deasupra și un șanț asociate, v. este o întăritură vulnerabilă, care nu poate folosi decât protecției animalelor domestice, împotriva celor sălbatice.

VAL CASETAT. Lucrare obținută prin construcția din lemn a unor casete multiple, în care se bătea pământul. În acest fel, valul putea avea dimensiuni (lățime și înălțime) impresionante.

VAL VITRIFICAT. Val palisadat care, în urma unui incendiu puternic, primește, pe alocuri ori în bună parte a sa, consistența cărămizii. A fost socotit, o vreme, chiar o tehnică anume, menită să întărească suplimentar lucrarea de fortificație.

VEDUTĂ. Prime desene de așezări sau fortificații care au constituit obiect al preocupărilor artiștilor Renașterii târzii și de colecționare. Când nu sunt idealizate ori inspirate de către alte monumente, transmit date importante despre fortificațiile medievale în ultima lor perioadă de funcționalitate.

VICECASTELAN. Adjunct al unui castelan, locțiitor al său.

 

Home