MONUMENTE ASEDIATE

Conform doc. 62/2006 al CSAT, privind « Strategia națională de securitate » protejarea patrimoniului cultural național reprezintă unul dintre cele șase interese majore ale României.

 

 

 

 


 

Info Agresiuni nr.1

 

Cum se buldozerește cetatea Oradea

 

Nu cu mult timp în urmă, Medievistica a găzduit o reacție dură la adresa unei publicații despre cetatea Oradea. Deja acolo se menționase o intervenție a buldozerelor în Bastionul Ciunt, încă posibil de oprit...

Mirela Strătulescu


 

Ce se mai petrece la Alba Iulia

 

„Pentru toți cei care au aflat de masivele distrugeri arheologice din Cetatea Alba Iulia, falsificări ale monumentelor istorice și fraudarea masivă a fondurilor, inclusiv a finanțărilor Ministerului  Culturii, vă oferim acum doar una dintre explicații:...

 


 

 

Cum se face o reabilitare forțată de cetate: din nou la Alba Iulia

 

CityNews.ro Alba Iulia (7 iunie 2011)[1] a prezentat de curând elemente noi legate de felul în care cetatea Alba Iulia a fost manevrată spre folosirea fondurilor. Tot ceea ce reiese, ar fi faptul că important nu este cum va arăta monumentul, ci cum se va realiza, în beneficiul unor bine situați la pupitrul manevrelor de acte, consumarea fondurilor pentru cetate.

 


 

 

Șimleul Silvaniei – cetatea lepădată de „binevoitori” ai restaurărilor și abandonată de gospodari

 

Ani buni la Șimleul Silvaniei s-a lucrat bine și scump. Un alt obiectiv envisajat de un „foarte mare” restaurator, maestru al lucrărilor neterminate, cu calitate discutabilă și prețuri de crăpat obrazul rușinii.

 

 


 

 

Cetatea Alba Carolina atacată de buldozere și escavatoare

 

 La începutul luni martie 2011, în Cetatea Alba Iulia Carolina au demarat lucrările de reamenajare a căilor de acces. Până în prezent buldozerele, escavatoarele și muncitorii au intervenit pe străzile Mihai Viteazul, Păcii, Andrei Șaguna și Gabriel Bethlen.

Gligor Borza

 


 

 

În căutarea „Cetății Noi” de la Uioara (oraș Ocna Mureș, jud. Alba)

 

 Punctul de pornire și derută pentru o asemenea localizare este oferit de „celebrele” (vezi postare mai veche de pe acest site) indicatoare de monumente istorice ale județului Alba. Pe undeva, pe la mijlocul satului topit în orașul greu de remarcat...

Gelu Munteanu, Adrian Andrei Rusu

 


 

 

Cetatea Ardud la masa profitorilor de proiecte de restaurare

 

Semnalul dat pe această pagină nu a fost în zadar! Antreprenorii care au câștigat licitația de restaurare la cel mai mare preț posibil, sub cuvânt că ar fi cei mai bine garnisiți cu documente de atestare de competență, au dat o magistrală dovadă de „capitalism” feroce în capitolul tratării patriotice a bunurilor naționale.

Viorel Acâșan

 


 

 

Drăușeni: restauratorii spectatori la căderea unui turn sub nasul lor!

 

Opintit și îndelung, biserica fortificată de la Drăușeni (jud. Brașov) se tot restaurează. Pauzele de lucru au fost atât de severe, încât, peste oboseala zidăriilor s-a suprapus și lehamitea de a mai servi vreun om...

 

Mirela Strătulescu

 


 

 

Meleu porumbac la cetatea Câlnicului (jud. Alba)

 

 Puține cetăți au parte de întreținere, ocupare permanentă și vizitare. Excepția despre care se va scrie aici este a cetății Câlnicului.

Încăpută la mâna unei Asociații (Ars Transsilvaniae, 1995), se dovedește a fi, în realitate, un fief medieval deținut de un fost președinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Omul, titrat după modele iliesco-post-comuniste, chiar de a trecut ca peștele prin apă în istoria instituției amintite, și-a tras totuși cetate la...

 

Avram Condurache

 

 


 

 

Citadela Brașovului versus în-Tâmpla-rea

 

Un zvon de presă înfiorează urbea din curbura Carpaților: piatra sa străjuitore va fi curtată de edili! Cineva a descoperit că pe Tâmpa (fig. 1) există o cetate, că dacă se scormone bine prin zațul istoriei sale, ea se numea Brașovia și pare că are ceva legat de copilăria Kronstadt-ului.

 

Mirela Strătulescu

 

 


 

 

 

Tabla de conservă ca soluție de restaurare la o cetate medievală.
Secuii cei bravi de la Sfântul Gheorghe (jud. Covasna)

 

Am citit despre cetăți distruse ori doar gestionate mizerabil de către români, catolici, primari, urmași de sași, ortodocși sau reformați, Ministerul Culturii. De ce ar face și secuii excepție de la festivalul modalităților de întreținere al monumentelor istorice?

Albert Mártonfalvi

 

 


 

 

Platon Ulciorescu și Ștefan, doi meșteri cimentari ai cetății orașului Brașov

 

După apusul Evului Mediu, o serie de meserii legate de construcții au dispărut. Altele s-au născut proaspete, înnoitoare și dăunătoare pentru tot ceea ce era vechi și trainic, cu certificate de calitate pentru vreo câteva veacuri. Printre acestea din urmă vom scrie astăzi despre meșterii cimentari...

Ioana Sânzianu – Mirela Strătulescu

 

 


 

 

Râșnov – a patra cădere

 

În dimineața zilei de 26 aprilie 2010, zidul curtinei sudice a cetății Râșnov și-a luat adio de la admiratorii săi din larga parcare care nu-l sprijinea de fel. S-a prăvălit peste indicatorul care stabilea amplasamentul autocarelor care i-ar fi transportat pe amatorii de fapte de toată drera. Stâlpul de iluminat nu prea contează...

Lucian Stamate

 


 

 

WC-ul din biserica fortificată a Caței (jud. Brașov)

 

Toate statisticile ne indică că românii au probleme serioase cu igiena publică și personală. Dacă de bună vreme de la moartea jandarmului austro-ungar nu mai trece nimeni prin ogrăzi cu formularul de amenzi pentru lipsa sau buda înfiorătoare ori plasată lângă bucătăria de vară și fântâna cu scripete...

 

 


 

 

A treia prăbușire a zidurilor Râșnovului

 

Ajunul Paștilor a grăbit iepurașul duhului italianului care plutește malefic peste cetatea Râșnovului. Supărat că fetița lui polițistă nu poate să coordoneze în continuare tragerile cu arcul, datul cu roata de car și statul la umbra betonului cu urs cioplit din topor, a mai trimis o seamă de draci să zguduie zidurile.

Lucian Stamate

 


 

Aceeași moștenire: una bună, alta îngrozitoare.Castelul Kornis de la Mănăstirea

 

 De cineva se abate la câțiva kilometri de orașul Dej, va întâlni monumentele despre care se va scrie mai jos.Să începem cu partea lăudabilă. Cele două biserici medievale, parohiala, care se presupune a fi provenit de la o mănăstire intrată în anonimat (satul poartă, în limba...

Adela Crișan

 

 


 

 

Ziduri resta-murate. Brașov

 

A face ceva în România din banul public echivalează cel mai des cu stângăcia, prostia ori hoția. Proporția nu este nici ierarhizată, iar termenii nici nu se exclud unul pe celălalt...

 

Ioana Sânzianu

 


 

 

Turnul cu pielea lepădată (Poarta Forkesch – Mediaș)

 

Una dintre mândriile de altă dată ale orașului de pe Târnava Mare este turnul din sudul vechii incinte, cel care conducea călătorii pe drumul Agnitei și al Sibiului. După bârfele unor para-istorici ar data din jurul anului 1450. Alții, cu mușchi mai tare, au și scris pe el că s-ar data în perioada 1494-1534. Dar, sigur, nu știe nimeni.

 

 


 

Motocros la cetate

 

[...] Ceea ce am observat eu se poate numi tot „agresiune”. Adică urcatul la cetate cu motocicleta. Indivizi costumați ca-n Evul Mediu, dar călărind pe animale cu două roți și nechezat de motor, iau cu asalt cetățile.

Tudor Macrin

 


 

 

Râșnov – septembrie 2009. Castelul de mucava și nisip al lui Alberto Drera mai pierde din prestanță. Care este prețul neintervențiilor responsabililor din instituțiile românești?

 

Recunoaștem că Râșnovul ne stă la inimă! Pentru că este o cetate pe care nu vrem s-o pierdem. Pentru că este „modelul-modelurilor” cum se acționează în România la adresa monumentelor istorice.

Repetatele semnale de alarmă pe care...

 

Lucian Stamate

 

 


 

Tălmaciu – cetatea tehnologiei (care își bate joc de castelologie)

 

 

Pomenită în treacăt, situația din cetatea Tălmaciului ajunge să fie documentată clar și pe site-ul nostru. Imagini foarte bune mai pot fi descoperite și pe http://www.talmescherecho.de.

Comentariile legate de starea cetății au fost puține și prea blânde...

 

Valer Ghibonea

 


 

 

Aradul – NATO-frântă, că nu ți-am dres-o!

 

Ultima cetate construită în stil Vauban, de pe teritoriul României a fost cetatea Aradului.

Natural, ea a fost monopol militar toate secolele de când s-a zidit. A înflorit ultima dată pe când așteptam cu...

 

 


 

Șoimoșul Lipovei (sau cetatea de pe apa minerală)

 

Șoimoșul este frumos doar de-l privești de departe. Așa, este încă mândru. Rețeaua virtuală abundă de imagini care îl privesc. Firește, ale unor amatori ori ambițioși în a se face remarcați drept mari captatori de foto-digitale.

 


 

 

Între gunoaie și nebuni.Variante de vedere turistică la cetatea Turnu Roșu

 

 

Toți cei care călătoresc pe valea Oltului, străbătând Carpații prin preajma Tălmaciului, nu pot evita întâlnirea cu acest monument. O parcare largă te poftește să te oprești parcă la baza lui.

Valer Ghibonea

 

 


 

„Restauare” în termeni privați (Râșnov, jud. Brașov)

 

Turism românesc: între ouă de rășină în "buricul târgului" și monumente sortite distrugerii

 

Turnul părăsit de la Sibiu, Georg Schoenpflug von Gamsbenberg

 

Zidul – expoziție (Sibiu), Ernest Avrigeanu

 

Bulina neagră (Râșnov, jud. Brașov), Mirela Strătulescu

 

Zidul care s-a supărat (Turda Nouă, jud. Cluj), Czementes Kolomán

 

„Paramente cu bobițe”(Orăștie, jud. Hunedoara), Adrian Andrei Rusu

 

Antenă mândr㠖 rușine cui te-a pus! (cetatea Săsciori, jud. Alba)  

Gelu Munteanu

 

Carențe și abuzuri în reabilitarea bisericii fortificate din Axente Sever (Frauendorf) (jud. Sibiu), Adrian Andrei Rusu

 

Zidurile orașului Bistrița și starea lor actuală, Silvius Ovidiu Chiș

 

DEVAstare

 

Râșnovul – o cetate italiană din România, Lucian Stamate

 

Urmările italienizării Râșnovului

 

Ofensiva asupra cetăților Harghitei, Vasile Mizgan

 

Sebeșul - un oraș vioi, cu o cetate din pădure

 

Cetatea Sucevei. No comment!